Nederlands |  English
Liquid-Motion
  page.php?4
 
Inlognaam:    Wachtwoord:      
Zoeken Liquid-Motion
Zijn de hoogtijdagen van Faithless voorbij?
op zaterdag 16 juni 2007, 00:00 uur
door Elmar auteurslijst afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp
in Recensies > Muziek
reacties: 0
hits: 3824

De laatste echte grote hit van Faithless was de single We Come 1 (als we het uitstapje van Maxi Jazz aan zijn bijdrage van Dance 4 Life even niet meerekenen). Eind vorig jaar kwam het laatste album van de Britse dance-formatie uit. Heeft de band bekend van hits als Insomnia, Salva Mea en We Come 1 met het album To all New Arrivals een goede weg ingeslagen? Tijd om de balans op te maken.

De groep geformeerd rondom producer Rollo (Rollo Armstrong, ja echt waar: de broer van Dido), toetsenist/dj Sister Bliss (echte naam Ayalah Bentovim) en rapper Maxi Jazz (echte naam Maxwell Fraser). Ook Jamie Catto (bekend van zijn project 1 Giant Leap) en Dave Randall maken deel uit van Faithless. Hun muziek is vaak omschreven als een mix van Triphop, Progressive Trance, Hiphop, Pop en vaak nog verschillende andere stijlen. Welk stempel je er ook op wil plakken, ze hebben veel betekend voor de dance. Bijvoorbeeld de debuutsingle van ze uit 1995, Salva Mea. Een grote hit waarvan er wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van werden verkocht. Latere succesvolle singles waren Insomnia (1996), God is a DJ (1998) en We Come 1 (2001). Dat laatste nummer bereikte de tweede plaats in de Nederlandse Top 40, en God is a DJ bereikte zelfs de eerste plaats.

Dit album wordt door velen gezien als een nieuwe fase. Een nieuwe fase zonder dat de band noch de fans weten wat voor fase het is. Want als je er zelf nog niet uit bent zijn je fans dat zeker niet. Het lijkt er een beetje op of Faithless de draad kwijt is. Teveel willen betekenen voor de wereld. En dat is zonde. Want we weten allemaal hoe een model nummer zoveel overkomt als er wordt aangekondigd dat het de strijd voor wereldwijde vrede moet ondersteunen.

In our world, malaria kills a child every 30 seconds
11 million children die from every year of malnutrition
In our World, 15 million children have been orfend by aids
30.000 Children die of preventable courses every day
In our wolrd 2 million children work in sex industries
1.1 billion people in the world are less then poor
(Track 7: To all New Arrivals)

Faithless vergelijken met model nummer zoveel? Een belediging die natuurlijk niet terecht is. De grondleggers van de dance kun je niet afserveren als een band die de draad kwijt is. Het concert afgelopen april was immers wél een grote hit. Misschien moet de band zich weer meer gaan concentreren waarin ze goed zijn: optreden. ‘Make the crowd go mad.’ Zoals ze zelf ook oproepen / aangeven met We Come 1 (vrij vertaald; we komen samen).

© Copyright 2004 - 2020 - Liquid-Motion.nl
Opbouwtijd: 0.4745 sec, 0.4335 van dat voor queries. DB queries: 40. Geheugengebruik: 1,056kB