Nederlands |  English
Liquid-Motion
  page.php?4
 
Inlognaam:    Wachtwoord:      
Zoeken Liquid-Motion
Simon (2004)
op woensdag 10 november 2004, 22:09 uur
door Elouise auteurslijst afdrukken van het content onderwerp creëren van een PDF bestand van het content onderwerp
in Recensies > Films
reacties: 10
auteur toegekende score: 75/100
hits: 1673

Regie: Eddy Terstall. Met: Cees Geel, Marcel Hensema, Johnny de Mol & Maria Kooistra. Genre: Komedie / Drama.

Simon is een typisch Nederlandse film met drugs, veel bloot en seks. De film is geschreven en geregisseerd door Eddy Terstall.

Het verhaal begint in 1988, waar de hetero, Amsterdamse drugsdealer Simon (Cees Geel) een vriendschap sluit met de homoseksuele Gooise tandheelkundestudent Camiel (Marcel Hensema). Camiel is gefascineerd door het wereldje van Simon, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld tijdens een vakantie in Thailand.
In 2002 komen Simon en Camiel elkaar weer tegen. Simon blijkt dan ernstig ziek te zijn. Camiel sluit niet alleen weer vriendschap met Simon, maar ook met zijn dochter Joy (Nadja Hüpscher) en zoon Nelson (Stijn Koomen) die bij Simon wonen. Simon wil niet als een kasplantje eindigen en besluit om euthanasie te plegen. Hij wil daarmee wachten tot na het huwelijk van Camiel en zijn vriend Bram (Dirk Zeelenberg). Het verhaal vol kracht, humor, vriendschap en liefde wordt afgesloten met de bewuste dood van Simon.

Het is een verhaal, waar je soms met een brok in je keel naar zit te kijken. Vriendschap staat centraal, met het optimisme van een ernstig zieke man. Humor had een hoofdrol, maar waarom moeten er in een Nederlandse film altijd zoveel onfunctioneel naakt? De rode draad van het verhaal was intrigerend, maar er waren loze scenes die nergens over gingen. Al met al is dit een aangrijpende film, die zeker bij de betere Nederlandse film in het rijtje thuis hoort.

Het gegeven dat het verhaal zich deels in 1988 afspeelt, vormde een grote uitdaging voor het art department. Production designer Gaby Hanrath heeft het ervaren als een reis in een tijdmachine:
“Het is echt verbazend hoe anders alles in de jaren '80 was. Simon's mobiele telefoon, een van de eerste modellen, is een mooi voorbeeld. Maar zo ook het straatbeeld: in die tijd zagen trottoirs er anders uit, bestonden schuine parkeerplaatsen nog niet en had je parkeermeters per auto. Met al dit soort dingen hebben we steeds rekening gehouden. Om een beeld te krijgen van de kleding die in die periode werd gedragen, hebben we niet alleen de modebladen uit die tijd bekeken, maar ook onze privé fotoboeken van zolder gehaald. Met dat beeld in ons hoofd zijn we er vervolgens op uit getrokken langs een enorme hoeveelheid tweedehands kledingwinkels en rommelmarkten, maar uiteindelijk sloegen we onze grote slag bij de voddenboer: ongeveer 80 van de 1988 kostuums haalden we hier vandaan. Het leuke van de grote tachtigerjaren zoektocht is dat we daardoor ook onverwacht typische items en onderwerpen tegenkwamen waaraan we zelf nooit hadden gedacht. Zonder Simon had ik waarschijnlijk nooit geweten welke hasjmerken er in die tijd in zwang waren...”
Bron: SimonDeFilm.nl


De rol van Simon wordt geweldig gespeeld door Cees Geel. De film heeft dan ook niet voor niets een Gouden Kalf gewonnen voor Beste hoofdrolspeler. Meer over de Gouden Kalveren lees je in het (foto)verslag van Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf 2004.


Cees Geel over zijn rol in Simon:
“De ruwe bolster, blanke pit die Simon is, is een uitdaging om te spelen. Juist omdat de ogenschijnlijke platte en vloekende figuur veel diepgang blijkt te hebben. Er is meer dan holle frasen. En met die nuances kun en mag je spelen als je met Eddy samenwerkt.”

Bron: SimonDeFilm.nl


Tevens kreeg de film gouden kalveren voor de beste film en de beste regie. Terstall verfilmd uitsluitend zijn eigen scenario:
“Ik ben geen filmmaker geworden om filmmaker te zijn, maar om verhalen te vertellen. En verhalen heb ik genoeg!”

Bron: SimonDeFilm.nl
Reacties
10/11 om 17:58 uur
Gast

Ik heb de film gezien in Nijmegen in Lux en ik vond hem geweldig!
1) omdat er geen pauze tussen zat en je echt in het verhaal zit 2) het is 90% blauw liggen om de platvloerse humorvolle annekdotes zoals die blonde vrouw tegen een kind zegt: "soms wou ik dat ik je kon terugstoppen in die lul van je vader" etc.
En nadat de bioscoopzaal niet meer bij kwam van het lachen, slaat de stemming volledig om zodra het "einde van Simon" nadert, waarbij je van geschater gelijk overgaat naar een brok in je keel en je met veel praatstof de bioscoopzaal verlaat.

Ik vond het zeker een 8 waard en een aanrader!


11/11 om 20:37 uur
Gast

Na alles wat ik had gehoord over deze film, had ik verwacht dat dit een geweldige film zou zijn, maar dat valt dus wel mee. Het is een degelijke Nederlandse film, maar om nu te zeggen dat hij er bovenuit springt? Nee. Zeer beslist niet.

De onderwerpen zijn zéér Nederlands (homoseksualiteit, drugs & euthanasie), net zoals de overmaat aan onfunctioneel naakt. Ik ben niet vies van een onbloot vrouwelijk bovenlijfje, maar wanneer het scène na scène gebeurt, valt het toch een beetje op. Irritant soms een klein beetje dus.

Verder sluit ik me helemaal aan bij Elouise. De humor is soms écht lachwekkend! (Y)

28/12 om 21:33 uur
Gast

In de term 'functionele naaktheid' wou ik me graag wat meer verdiepen. Na het zien van deze film is de betekenis van het begrip wel iets duidelijker geworden. Buiten dat heb ik ook een ontroerende, maar optimistische film gezien, die mij met een goed gevoel de zaal deed verlaten.07/03 om 17:37 uur
Gast

wat een kutrecensie

07/03 om 17:38 uur
Gast

en de groeten van malou

07/03 om 17:40 uur
Gast

Helemaaaaaaaaal goed harr hahaha

07/03 om 17:42 uur
Gast

put you hands together for dj Arnold from germany!!!!!!!!!!

07/03 om 18:28 uur
Gast

@Harald: we geven iedereen een kans om zichzelf te bewijzen op Liquid-Motion... en voor sommigen blijft het bij die ene kans... :)

07/03 om 22:52 uur
Gast

Nou zeg lekker bot, kwil die stoere harald (die nu al bekend staat om z'n goede argumenten) wel es een keer een review zien maken!

13/03 om 18:06 uur
Gast

eindelijk een met foto'sJe moet ingelogd zijn om reacties te kunnen geven op deze site. Log eerst in of meld je aan Klik hier om aan te melden
© Copyright 2004 - 2020 - Liquid-Motion.nl
Opbouwtijd: 0.5534 sec, 0.4818 van dat voor queries. DB queries: 41. Geheugengebruik: 1,133kB