Decibel 2009

Wiseguy, woensdag 09 december 2009, 00:00 uur

Zaterdag 15 augustus 2009 is een dag die we niet snel zullen vergeten. Hét hoogtepunt van de zomer vond letterlijk en figuurlijk op die dag plaats in de Beekse Bergen in ‘The City of Intensity’. We hebben het natuurlijk over Decibel Outdoor 2009 en na de driedubbelaar is er ook de dvd registratie.

Het ontwerp van de limited edition steelcase hoes is zondermeer bijzonder te noemen. Vol verwachting stop ik de eerste dvd in mijn speler, terwijl mijn ogen gretig over de achterkant van de hoes glijden. Er wordt me maar liefst twee uur aan beeldmateriaal beloofd… op de eerste dvd alleen al! Vol verwachting klopt mijn hart en mijn verwachtingen worden direct waargemaakt wanneer het menu geheel in de stijl van het feest te voor schijn komt. Helaas duurt dit euforische gevoel niet lang… De “Main Feature” die tot mijn grote verbazing maar 100 minuten duurt (waar zijn die 20 minuten gebleven?) laat bijna niets van het thema terugkomen. Geen enkele dj aankondiging is in beeld gebracht en alleen op het eind (tijdens de afsluiting) wordt er kort gerefereerd naar het thema. Daar staat tegenover dat de hele eerste dvd bestaat uit een constante mix van muziek, zonder al te lange onderbrekingen. Oftewel; de perfecte achtergrondmuziek voor een avondje stappen.

De Main Feature toont ons een gevarieerd beeld van de volgende stages: (voornamelijk) de mainstage, Hardcore4Life, back2school en Euphoria. Als kijker vlieg je in vogelvlucht over het terrein en zie je de (muzikale) hoogtepunten van die dag. Helaas varieert niet alleen het beeld, maar ook het geluid… Zo is de overgang van de ene naar de andere stage soms nogal abrupt, wat op zich wel is te begrijpen als we van de H4L naar bijvoorbeeld de main gaan. Ook is de kwaliteit van het geluid niet altijd optimaal. Dit lijkt te komen door het afwisselen van studio-opnamen met live-opnamen...

De registratie bevat een prima afwisseling van publiek, dj’s en overzichtshots. De montage is lekker vlot en het geluid lijkt redelijk synchroon te lopen. Het is leuk om te zien wat je die dag allemaal gemist, maar de stukjes zijn te kort om een echt oordeel te kunnen vellen over een set.

Wanneer het donker wordt, is het pas écht duidelijk wat voor enorme sfeer de lasers en lampen toevoegen. Er wordt in de registratie dan ook extra gefocust op de afsluiting, die bijna integraal in beeld lijkt te worden gebracht. En waarempel; we zien een stukje thema in de vorm van de aankondiging van The Viper, waarbij het vuurwerk losbarst. Vooral de beelden bij ‘We Come One’ zijn prachtig en laten je terugverlangen naar die zinderende zomerdag in augustus.

Na de happy hardcore van The Viper wordt ook de outro helemaal getoond; alle stages komen qua sound nog een keer voorbij. Wat een prachtige afsluiting, natuurlijk helemaal compleet met vuurwerk en lichtshow, magnifiek in beeld gebracht. Na het anthem is de koek dan écht op. De eerste dvd is afgelopen.De tweede schijf bevat als hoofd bestandsdeel ‘Area Specials’, oftewel een overzicht van de stages die niet voorkwamen in de Main Feature. Deze stages (remember, up, 1992 is 4 you, refuse, darkness4life en pussy lounge) zijn gerangschikt per stage en vooral Pussy Lounge is het bekijken waard, vanwege de fijne visuele begeleiding in de vorm van hete danseresjes…

Natuurlijk staan op de tweede dvd ook de extra’s. Hierin vinden we ondermeer een report van tien minuten terug, waarin ondermeer gefocust wordt op het voedselaanbod, de kraampjes en hoe je nou precies moet springen. Oftewel; mainstream BNN materiaal, maar als liefhebber kun je hier en daar een glimlach moeilijk onderdrukken. Al is het al vanwege het ietwat kippige gekakel van de reporter.

Wat wel ontzettend interessant is, is de eveneens tien minuten durende ‘Making Of’. We zien precies hoe het terrein is opgebouwd en de achterliggende argumentatie achter bepaalde beslissingen. Dit had wat mij betreft veel langer mogen duren! Bijzonder interessant materiaal.

De aftermovie is een samenvatting van de main feature met vooral in het begin veel dezelfde beelden. Dit alles wordt ondersteund door de Decibel anthem van dit jaar. De Trailer en Photo gallery spreken voor zich en ten slotte vinden we nog een kort filmpje over de Dance Parade 2009.

Concluderend kunnen we stellen dat deze live registratie een prima overzicht geeft van wat er zoal op muzikaal gebied te beleven valt op Decibel Outdoor 2009. Het is niet écht een dvd die je in één ruk uitkijkt, maar dient meer als achtergrondmateriaal, wanneer je zin hebt om in de stemming te komen. De registratie zit prima in elkaar en ondanks het gemis van het thema (grotendeels) is het heerlijk dat de muziek onafgebroken door blijft lopen.


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1270 )


Opbouwtijd: 0.0293 sec, 0.0061 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 914,296B