Dominator 2013

Patrick Bateman, woensdag 24 juli 2013, 21:36 uurTerwijl de zon zich eindelijk consequent laat zien in Nederland begint het in juli voor veel personen tijd te worden om zich mentaal voor te bereiden. Buiten raar en onbetrouwbaar weer bestaat er in Nederland namelijk nog een (enigszins) oude traditie, namelijk hardcore. Het lijkt erop of de scene weer steeds meer momentum begint te krijgen en dit is zeker niet de oude subcultuur van die hard gabbers. De feesten worden steeds toegankelijker en beter bezocht door het grote publiek en de kaalhoofdige trainingspakjes zijn een uitstervende soort.
Het festival waar door velen naar wordt uitgekeken en dat erg goed heeft ingespeeld op de veranderende bezoekers is Dominator. Dit feest lijkt elk jaar te groeien en bewijst dat een (bijna) puur hardcore concept nog altijd een zeer rendabele manier is om een feest te organiseren, zelfs nu steeds meer andere concepten (denk bijvoorbeeld aan Dance Valley) hardcore area’s hebben. Het liep dit jaar zelfs zo goed dat het sneller was uitverkocht dan voorgaande jaren en dit leverde de bekende taferelen op Marktplaats op met kaartjes die voor veel geld van eigenaar wisselde.


Wij hadden onze kaarten gelukkig op tijd veilig gesteld en stapten om 9 uur ‘s in de bus naar Eersel. In de vroege ochtend was het nog bewolkt en werd er gevreesd voor minder dan optimaal weer, maar die vrees werd snel weggenomen toen we eenmaal arriveerden. Het was prachtig weer. De zon scheen de hele dag en dit leverde weer de gebruikelijke zomerse taferelen op bij het water. Een nadeel aan het warme weer was dat het na een paar uur erg stoffig werd en we ondervonden hier wel enige hinder van naarmate de dag vorderde.
Vanaf het moment dat we uit de bus waren gestapt werden er twee dingen duidelijk. Allereerst zou het een drukke dag worden en het tweede feit was dat je het niet ging redden met alleen Nederlands. Zelden hebben we zoveel gepiercte hardcore fanaten uit het buitenland op een feest mogen aanschouwen. De helft van de mensen waarmee we hebben gesproken kwamen niet uit het Nederland en vooral de Italianen waren sterk vertegenwoordigd.


Deze kleurrijke individuen geven veel feesten tegenwoordig een exotisch tintje, maar hierdoor gaat er wel een beetje van de Nederlandse identiteit verloren. Gelukkig vragen ze niet meer constant of je drugs bij je hebt zoals enkele jaren geleden en zijn ze tegenwoordig echt van toegevoegde waarde. Hoelang zal het nog duren voordat ze beseffen dat een tripje naar Nederland toch wel erg ver is en dat ze het zelf ook kunnen? De tijd zal het leren.
Na het voorspoedige inchecken kwamen we aan bij de eerste teleurstelling van de dag. Voor de som van 11 euro mocht je 4 munten in ontvangst nemen. Voor de pinners onder ons kwamen er nog eens 50 cent verwerkingskosten bij. Welkom in 2013! Een kleine rekensom leert ons dat je dus tussen de €5,50 en €5,75 voor je flesje water hebt betaald. Steeds meer feestgangers vullen door de constant oplopende prijzen hun flesjes bij op de wc’s, wat hier weer een grote hectiek veroorzaakt. Elementaire zaken zoals water en eten moeten echt goedkoper of in ieder geval niet elk jaar stijgen, dit is niet meer grappig.


Het terrein was dit jaar weer erg mooi aangekleed. Art of Dance en Q-dance hebben het onderste uit de kan gehaald en ook de lasers waren wat je ervan mag verwachten. Het geluid was dit jaar hard te noemen, de dag erna konden we het allemaal nog in onze oren horen. Dat het geluid hard was deed verder niks af aan de kwaliteit van het geluid, want ook hier viel niks over te klagen. Aan alles viel te merken dat de organisaties hun uiterste best hadden gedaan en het organiseren van evenementen tot in de puntjes beheersen. Dominator maakt de prijs van het entreeticket waar.
We begonnen ons muzikale avontuur op de mainstage bij Decipher en Shinra. Hierna hebben we het terrein verkend en een goede openingsset van Vince gehoord. Deze set smaakte naar meer. Na Vince was het de beurt aan frenchcore dj en publiekslieveling Dr. Peacock, om zijn kunsten te laten horen. Zijn set was zoals je van hem mag verwacht en we zijn benieuwd hoe zijn carrière zich verder gaat ontwikkelen. Na het wegstampen van de eerste energie was het tijd om wat aan onze stoffige en dorstige kelen te doen.


Het aantal barren was adequaat, maar had misschien iets meer gekund. Wat echt beter kon was het aantal toiletten. Er waren op zich wel genoeg overzichtelijke locaties, maar het was er standaard vreselijk druk en het wc papier was natuurlijk ook standaard onvindbaar. Combineer dit met rijen bij het water om de eerder genoemde flesjes te vullen en de chaos is compleet. Als iemand ooit een oplossing bedenkt voor de sanitaire ellende op dit soort gelegenheden dan kan hij/zij een aardige duit verdienen en zal gehele festival scene je voor eeuwig dankbaar zijn.
Het zien van het einde van de Bodylotion set in de Ride of Malice beviel zo goed dat er werd besloten om naar Neophyte te gaan in de Human Canonball stage. De sfeer was hier opperbest, niet te serieus en de mannen hadden zichtbaar nog genoeg energie over na hun set van een paar uur eerder om er ook hier een feestje van te maken.


Na een heel fijne tijd bij Neophyte te hebben gehad, zijn we naar Paul Elstak gelopen. Paul draaide heel aardig, maar de sfeer zat er hier wat minder in. Toen er een paar van zijn klassiekers langskwamen, was het te merken dat niet het hele publiek op de hoogte was van zijn repertoire of er in ieder geval niet zo van onder de indruk was. Vreemd om dit te merken, wellicht komt het door het veranderende publiek op deze feesten.
Het viel ons dit jaar op dat er vrij veel mensen - en dan vooral meisjes - moesten worden afgevoerd door de EHBO. Wij hebben er zelf zes geteld en waren er niet naar op zoek. Misschien kwam het door het warme weer gekoppeld aan de belachelijke drank- en eetprijzen, of misschien zijn er veel dagjesmensen minder ervaren in het veilig gebruiken, maar hier ligt duidelijk wel een verbeterpunt. Het is op deze manier wachten op de eerste dode en we kunnen allemaal wel invullen wat zoiets zou doen met de beeldvorming van de scene.


We verplaatsten ons snel naar de Train of Tremor, om het einde te zien van Partyraiser, die daar een helden set weggaf. Er was zoveel toeloop dat de tent uit zijn voegen barstte en het publiek stond tot ver erbuiten los te gaan.
Na Partyraiser was het de beurt aan I:gor, die een beuk set gaf die zijn weerga niet kende. Deze set was voor velen een absoluut hoogtepunt van de avond.


Na het geweld in de Train of Tremor begaven we ons voor het laatste uur naar The Hongkong Violence Horror House, waar Drokz en Akira de afsluiting verzorgden met wederom een snoeiharde set. Deze set was precies wat we ervan verwachtten en de hele zaal genoot er zichtbaar van. Na drie kwartier te zijn door gedrild, besloten we om het feest af te gaan sluiten op de mainstage waar The Supreme Team, bestaande uit Outblast, Tha Playah, Angerfist en Evil Activities hun kunsten vertoonden.
Dit viel helaas heel erg tegen. Ondanks de toegift van een kwartier kwam de set niet van de grond en was het een soort gecombineerde hitjesparade met nummers als Nobody Said it was Easy, een vreselijke mix van Army of Hardcore en een interessante mix van Hardcore to The Bone, die uiteindelijk toch weer tegenviel.


De set ging wel een kwartier langer door, maar de show was niet erg overtuigend door het gebrek aan groot vuurwerk. De visuals op de schermen waren goed gedaan, maar we zien op de volgende editie liever één van de dj’s zelf een set neerzetten, dan dit manusje van alles dat uiteindelijk op niks uitliep. Als afsluiting van de avond viel dit erg tegen maar dit was tegelijk het enige muzikale minpuntje. Alle sets die we hebben gehoord waren goed en het publiek was ook overal erg enthousiast.
We willen ook even een melding maken over de door vele verguisde rawstyle stage. Veel gehoord commentaar is dat een stage als deze niet thuishoort op Dominator. Nu we aan het idee gewend zijn en zagen hoe goed de stage werd uitgevoerd zijn wij helemaal om. Het leek er gedurende de dag heel gezellig en zolang het er gezellig is, lijkt het ons een prima toevoeging.


Al met al leverde Dominator op alle fronten. Als je één buitenfeest zou moeten kiezen en je bent verzot op de nieuwe stijl hardcore scene, dan is er simpelweg geen beter alternatief. Dominator domineert nog steeds letterlijk de festivalzomer.


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1373 )


Opbouwtijd: 0.0552 sec, 0.0089 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 938,064B