Nirvana of Noise 2013

Patrick Bateman, dinsdag 05 november 2013, 21:27 uurZaterdag 2 november zou de boeken van party minnend Nederland in gaan als de dag dat er een nieuw hardcore concept het levenslicht zag. Helemaal nieuw was het dit keer niet. De makers van Dominator, Art of Dance en Q-dance, brachten ons dit keer Nirvana of Noise. Vorig jaar rond deze tijd vond Qore 3.0 nog plaats in de Heineken Music Hall. Qore wordt door de liefhebbers hoog aangeschreven vanwege de combinatie van een spectaculaire Q-dance show met een erg rauwe sound voor dit soort grote events. Er was veel mogelijk op Qore en het was een uniek concept. Helaas verkocht uniek twee jaar op rij niet de zaal uit en in de plaats van dit bewonderingswaardige concept koos Q-dance (in samenwerking met Art of Dance) dit keer eieren voor haar geld en kwam met een heel wat minder gewaagde line-up.
Er werd duidelijk gemikt op een volle zaal. Dit is natuurlijk te begrijpen, omdat organisaties geld moet verdienen. Er was bovendien een gaatje in de markt ontstaan, voor een groot mainstream georiënteerd hardcore feest aan het einde van het jaar, nadat we vorig jaar afscheid moesten nemen van Thunderdome. Bovendien zit Hardcore weer in de lift. Veel van het voormalige exclusieve Hardstyle publiek heeft ook de geneugten van de mainstream ontdekt en de organisaties zijn duidelijk niet vies van de extra bezoekers. Het schijnt het ook steeds beter te doen in het buitenland en begint een echt Nederlands export product te worden, in navolging van het eerder genoemde Hardstyle. In dit licht is deze collaboratie ook best wel logisch en beide organisaties kunnen er wel bij varen.


Rond middernacht togen we vol verwachting richting de HMH. Het is nu wel bekend bij het grote publiek wat deze zaal inhoudt; goed geluid, genoeg barren, Heineken in je glaasje, wazige dure munten en een schaatsbaan onder je voeten. De organisaties breken of maken de avond. De line-up was heel erg mainstream in de grote zaal. Namen zoals Tha Playah, Angerfist, Outblast en Korsakoff sierden het lijstje.
Het eerste wat opviel was het gigantische “uitverkocht”-bord voor de ingang. Bij binnenkomst bleek het inderdaad een drukte van jewelste. We kochten onze muntjes en we hebben het opgegeven om te berekenen hoeveel onze biertjes ondertussen kosten. Je weet dit als je naar een feest gaat, dus we maken ons er niet meer druk over. Gelukkig waren de toiletten en de garderobe gratis. Dit zijn toch de fijne details van de HMH die wij zeer weten te waarderen.


Nadat we onze jassen hadden opgehangen stonden we praktisch naast de kleine zaal, de Industrial. Er werd hier op dit moment een snoeiharde set neergezet door I:gor. Dat begon al goed! De aankleding was oké, niks bijzonders, maar in een kleine fijne Industrial zaal is dit ook van ondergeschikt belang. Het geluid was perfect en het publiek vermaakte zich optimaal. Het was hier echter niet afgeladen vol.
Onze indruk van het podium in de grote zaal was minder. Er hing boven het zeer matige en on-indrukwekkende podium een verlicht kruis. Was dit een poging om te choqueren? Niet echt meer van deze tijd en het deed ook verder weinig voor de uitstraling van het podium. Op zichzelf waren de lichteffecten mooi, maar we hebben het allemaal al eerder en beter gezien. Denk aan een laser show en de nodige andere lampjes, gepaard met teleurstellende vlammenwerpers. De mooie grote lcd schermen met de unieke feeling van Qore 3.0 ontbraken.


De spectaculaire podia van Dominator waren ver te zoeken. Het had zelfs niet het niveau van Masters of Hardcore dat door de jaren heen ook enkele zeer matige podia heeft neergezet. We hadden niet het gevoel dat het onderste uit de kan was gehaald door de organisaties. Slechts een paar jaar geleden had een Q-dance feest in het bijzonder een soort unieke uitstraling en high-end feeling, wat we nu beginnen te missen op sommige van hun concepten.
De grote zaal was echter van voor tot achter gevuld met enthousiast publiek dat helemaal uit haar dak ging. Het viel ons ook op hoe jong het publiek leek te zijn geworden… Maar dat is allemaal relatief en wij zijn op dezelfde leeftijd begonnen. Vol goede zin liep 18-jarig Nederland te kaakschaatsen op de beats, die hun helden de zaal in stuurden. Waar het echt om gaat op een feest, de sfeer en het gevoel, dat was hier helemaal in orde. Zelden zie je zo’n enthousiast publiek de hele zaal vullen.


Om in detail in te gaan op de setjes van deze avond is in dit geval niet nodig. Iedereen deed wat er van hem of haar verwacht werd. Wij hebben genoten in de kleine zaal van de Industrial; Miss K8, DaY-már en The Sickest Squad waren allemaal even lekker.
In de grote zaal werd Angerfist als een held onthaald en deze status maakte hij ook waar. De hele zaal ging plat. Ook over Tha Playah, Korsakoff en vooral Outblast waren de meningen haast onverdeeld positief.


De afsluiter van de avond The Outside Agency werd door ons zeer gewaardeerd, maar de algemene waardering scheen minder te zijn. De zaal liep in rap tempo leeg. Wellicht hadden deze helden ook in de Industrial moeten worden geplaatst en had de algemene afsluiter iets beter op de rest van de avond moeten worden afgestemd.
Al met al hebben we een dubbel gevoel. Waarschijnlijk worden we gewoon een beetje oud. We hebben dit soort feesten al eerder gezien en we zien de bezoekers even oud blijven. Dat gezegd hebbende was er helemaal niks op aan te merken en als je op zoek bent naar een iets kleinschaliger mainstream feest in de trant van de Masters of Hardcore en Dominator mainstage dan is dit zeker een heel goede optie. Enige puntje van kritiek is dat er wat betreft de aankleding niet het onderste uit de kan was gehaald, zoals je dit van een evenement met dit prijskaartje wel verwacht. Zeker in vergelijking met Qore 3.0 zijn er toch duidelijke verschillen in kwaliteit wat dit punt betreft. Volgend jaar is Nirvana of Noise ongetwijfeld weer uitverkocht en afgeladen vol met een enthousiaste nieuwe generatie die thuis hoort op dit evenement. Niet verassend, wel lekker.


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1380 )


Opbouwtijd: 0.0413 sec, 0.0069 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 920,264B