Qlimax 2013

Patrick Bateman, dinsdag 26 november 2013, 22:10 uurAfgelopen zaterdag was het in het Gelredome in Arnhem tijd voor alweer de tiende editie van Qlimax op deze locatie. Zoals elk jaar was het ook dit jaar weer vlot uitverkocht. Aangezien deze reporter in Amsterdam woont, kon hij al een paar dagen voor het feest genieten van al het volk dat afkomt op dit concept. De hoofdstad werd weer overspoeld door jeugdige Italianen, Duitsers en Fransen, die hadden besloten er een minivakantie van te maken en een tijdje rond te hangen in de hoofdstad, alvorens af te dalen richting Arnhem.
We begonnen onze avond gezellig op de bank in een huiskamer in Arnhem met in onze handjes een biertje, terwijl we via Q-dance radio de eerste set konden beluisteren. Tegen een uur of 22 uur, toen de show echt los ging barsten, reden we vol goede moed in de richting van het Gelredome. De entree ging lekker vlot. Door de legendarische show en de reputatie die deze heeft zijn de meeste bezoekers vroeg aanwezig bij Qlimax en dit is erg prettig als je rond 22.30 uur binnenkomt.


Bij binnenkomst liepen we echter direct tegen een vervelend probleem. De kluisjes bij de vip waren uitverkocht. Dit is toch erg vreemd, aangezien dit in voorgaande jaren al eens vaker is voorgekomen. Je zou denken dat Q-dance hiervan zou hebben geleerd. Na een korte tijd te hebben gewacht werden er nieuwe kluisjes gebracht, dat dan weer wel. Na deze kleine tegenslag en het inslaan van muntjes liepen we naar het veld. Het concept van Qlimax is slim; een grote zaal met aan alle kanten tribunes. Je kunt al je geld en aankleding investeren in die ene zaal en dat levert shows op die het feest zo legendarisch hebben gemaakt.
Wij begonnen met een set van Max Enforcer en Wildstylez. Dit alter ego van Evil Activities bevalt ons goed en samen stelden ze ook niet teleur. Omdat er zo vroeg in de avond werd gedraaid wisten we dat het een vrij rustige set zou zijn, maar met nummers als Tonight, Legacy en nieuwere hits als Lose Control wisten ze het publiek goed op te warmen voor wat er ging komen.


De volgende set kwam voor rekening van Code Black. Deze Australische dj zette ook een zeer rustige melodieuze set neer en het publiek leek al toe aan wat harder beukwerk. Hij draaide eigen producties als Time Of Your Life (Wish Outdoor Anthem 2012) (ft. Slim Shore), Pandora en een Qlimax 2013 Edit van Brennan Heart’s Hard Bass 2012 Tool. Zeker niet dé set van de avond, maar zeker ook niet slecht.
Tijdens deze set hadden we ook al de tijd gekregen om de hele aankleding goed in ons op te nemen. Het thema van dit jaar was een soort grote scarabee met een starend oog in zijn rug. Zijn vleugels en rugschild bewogen en als de vleugels inklapte veranderde zijn rug in een gigantische schedel. Een mooi en interessant concept. Verder was de hele zaal volgehangen met lasers, die perfect samengingen met de muziek, zoals we gewend zijn van een Q-dance show. Al met al stelde de show niet teleur.


Hierna was het achtereenvolgens de beurt aan de ons allen bekende Belgische dj Coone en Gunz for Hire. Coone draaide een weinig verassende, maar degelijke set. Denk aan nummers zoals Drowning en publieksfavoriet Blame it on the Music. Toen [b]Gunz for Hire/b] het stokje overnam, kwam de zaal dit snel te weten. Ze draaiden een heel stuk harder dan hun voorganger. Het meest opmerkelijke van de set was het Anthem; Immortal Essence. Een vrij teleurstellende anthem, die waarschijnlijk snel zal worden vergeten.
Noisecontrollers gaven misschien wel de meest unieke set van de avond. Ze draaiden platen van hun album E=NC2 en oude klassiekers. Ze hebben onlangs bekend gemaakt uit elkaar te gaan als duo, dus dit optreden zal de boeken in gaan als hun laatste grote optreden samen. Het publiek was enthousiast gedurende de hele set, ondanks dat ze volgden op de veel harder draaiende Gunz for Hire.


Na een hapje, een drankje en een rustmomentje stonden we pal vooraan toen de Alpha2 begonnen. Ze openden wat mager, maar maakte dit naarmate de set vorderde meer dan goed. Een heerlijke remix van Lana del Ray’s Born to Die, Rebel to the Grave, Freakz at Night en Yellow Night waren enkele van de toppertjes uit deze set. Het absolute hoogtepunt was Death of a Demon, wat een verschrikkelijk heerlijke beuk plaat.
Uiteindelijk was het tijd voor de langverwachte afsluiter van Mad Dog en Art of Fighters. Het publiek was voor het grootste gedeelte nog niet moe, al waren de tribunes goed gevuld gedurende de hele avond. Het was voor een hardcore set niet heel erg hard, hoorde we hier en daar ook van bezoekers. Dieptepunt was ongetwijfeld een hemeltergende Army of Hardcore remix. Verder was er een opvallende remix van Thunder van de Opposites, die ook niet veel voor ons deed. Voor Qlimax was het echter wel een goede afsluiter. Er zitten weinig mensen te wachten op echte hardcore en de laatste energie kon je hier prima op kwijt.


Ruffian kondigde nog een laatste toegift aan. Ingezet werd, jawel, The Prophecy (Qlimax 2003 Anthem), door niemand minder dan Deepack zelf. Wat een verschil met het anthem van dit jaar! In de tussenliggende tien jaar is dit nummer een echte klassieker geworden voor de wat oudere Hardstyle liefhebber en de hele zaal ging nog één keertje los. De tien voorbije jaren lijken wel voorbij gevlogen en Q-dance heeft een zeer bewogen decennium gehad. We kunnen alleen maar gissen waar ze na de volgende tien jaar zullen zijn.
Uiteindelijk hebben we ons uitstekend vermaakt op Qlimax dit jaar. Het was niet het hardste geluid, de sets waren niet het beste en de show was niet de mooiste, die we ooit hebben gezien op een feest. Klokslag 7 uur was de toegift afgelopen, het geheel was heel strak geregisseerd en er was geen ruimte voor verassingen. Maar het Qlimax gevoel is nog steeds springlevend. Het is ongelofelijk wat voor proporties de Hardstyle hype heeft aangenomen in het buitenland en het is duidelijk dat het Nederlandse publiek in de minderheid begint te raken, maar dat mocht de pret en het gevoel nog niet te veel drukken. Op naar de volgende 10 jaar!
dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1381 )


Opbouwtijd: 0.0588 sec, 0.0098 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 918,896B