Extrema Outdoor 2014

ELA, dinsdag 15 juli 2014, 21:31 uurAfgelopen zaterdag keerde Extrema Outdoor terug op Aquabest bij Eindhoven. Dit jaarlijks terugkerend fenomeen uit Brabant heeft de laatste jaren een aantal naamveranderingen ondergaan. Maar dit jaar was het weer gewoon als vanouds Extrema Outdoor. Ooit begonnen als een progressief en verlichtend festival, waren het zaterdag toch vooral de mainstreambeats die de boventoon voerde.
Aangezien het feest dit jaar een keer niet uitverkocht was, verliep de entree zeer soepel. Bij binnenkomst viel direct de slechte kwaliteit van het terrein op. De dagen voorafgaand aan Extrema Outdoor viel er heel wat regen en dit was helaas goed te merken aan de modderige bedoeling. Alleen de vip area was volledig bedekt met houtsnippers, de gewone bezoeker moest het met hier en daar verspreid een plaatje doen. Wat mij betreft had dit beter gekund.


Net zoals voorgaande jaren, waren er weer veel verschillende stages. Met dit jaar maar liefst twee mainstages. Eén buitenstage (Diamond), maar ook een tent (Quartz). De overdekte mainstage was helemaal compleet, inclusief vip area, waardoor de organisatie goed in had gespeeld op de het wisselvallige Nederlandse zomerweer. Ondanks de lekkere temperatuur buiten was het binnen toch behoorlijk druk. Wat ook opviel was de diversiteit aan nummers, welke gedraaid werden. Een combinatie van house met R&B aspecten er tussen door. Er hing een lekker sfeertje in de tent en iedereen was gezellig aan het dansen. Ondanks dat dit één van de twee mainstages was stonden er niet echt mainstream namen. Dit deerde het publiek echter niet!
Wat betreft de toilet faciliteiten viel er niks te klagen op Extrema Outdoor. Het was redelijk schoon en bovendien waren er genoeg toiletten, waardoor de wachtrij niet lang was. Wat ik ook erg tof vond waren de gratis drinkwaterbronnen die her en der langs de route stonden. Hier kon je dus gratis je flesje hervullen met drinkwater.


Qua eettentjes heeft de organisatie het echt laten liggen. Geen moderne leuke tentjes met hapjes, sushi of iets dergelijks, maar gewoon het standaard festival voedsel van een paar jaar geleden: friet, snacks, pizza en döner.
De Crystal stage was eigenlijk de enige stage waar we ons echt hebben staan vergapen aan het decor. Hier was écht aandacht aan geschonken. Dus geen steigers met wat doeken, maar een echt bouwwerkje. De Crystal stage lag – zoals ieder jaar - afgelegen aan de uithoek van het festival, maar het was er niet minder druk om. Hier werd de bezoeker gedurende de hele dag getrakteerd op lekkere house van onder meer La Fuente.


Extrema Outdoor is een festival waarbij je niet alleen je oren, maar ook je ogen goed de kost moet geven. Zo waren er talloze kleinere stages, waarbij bijvoorbeeld de limbo gedanst kon worden of stages waarbij design en technologie hand in hand gingen met de muziek.
Zo was er ook een kleinere tent, die niet echt op viel. Toch waren we blij dat we daar een kijkje hebben genomen. De tent – gedecoreerd als sleazy biker bar - stond bomvol tijdens het optreden van David Ghetto. Zijn stijl lijkt heel erg op de stijl van FeestDJRuud: alles kan, alles mag. House, R&B, hardstyle, Nederlandstalig, het kwam allemaal in sneltreinvaart voorbij. Deze formule blijkt echt aan te slaan, want de sfeer in de Route Soixante Neuf was uitzinniger dan bij de mainstages. Hier ging men écht los.


De andere mainstage was de Diamond stage. Hier stonden onder andere de twee grote namen Afrojack en Fedde le Grand. Beiden zijn niet vaak meer in Nederland te bewonderen, dus dit was zeker een leuke toevoeging aan het festival! De mainstage was qua aankleding niet heel bijzonder. Dat deed de muziek er gelukkig niet minder om klinken. Gedurende de hele dag was het gezellig druk bij deze stage. Dat veranderde toen Afrojack zijn eerste beats erin gooide. Binnen de kortste keren was het veld afgeladen. Uiteraard bracht hij zijn bekendste nummers ten gehore en ging het publiek hier helemaal in mee. Nadat hij het podium verliet werd hij opgevolgd door een andere grootheid: Fedde Le Grand. Fedde zette het publiek op z’n kop tot aan de eind show.
Misschien zijn we verwend, maar de eindshow lijkt ieder jaar iets in kracht af te nemen. Waren het vroeger nog perfect georkestreerde shows, waarbij licht, geluid, water en projecties gecombineerd werden tot een waar schouwspel, tegenwoordig moet je het doen met wat vuurwerk, waarna de dj vrolijk doordraait. Het duurde dit jaar erg lang voordat er überhaupt “iets” gebeurde. Er klonk mysterieuze muziek, er liep een grote verlichte pop door het publiek en er gingen verlichte led ballen de lucht in. Leuk, maar niet spectaculair.


Na deze “show” volgde er dus het vuurwerk. En ineens was daar weer Fedde le Grand! Hij draaide nog een kwartier langer door na de eindshow, wat dan wel weer een verrassing was.
Al met al was Extrema Outdoor ook dit jaar weer een prima feest. Toch waren er wat minpuntjes ten opzichte van andere jaren. Wat betreft het aanbod qua eten en de aankleding van de (meeste) stages is de organisatie ietwat stil blijven staan. Ook de bezoekers lijken langzaam te veranderen. Waar je 10 jaar geleden veel jonge vooruitstrevende figuren zag (wie herinnert zich nog dat de tijden dat je mocht zwemmen tijdens het festival?), was de gemiddelde leeftijd dit jaar toch wat hoger dan bij andere soortgelijke festivals. Het lijkt een beetje of Extrema Outdoor stil is blijven staan en er van progressieve namen programmeren niet veel meer van over is. Gemiste kans, denk ik. Desalniettemin zal de jonge festivalbezoeker het als een geweldig festival ervaren hebben. Organisatorisch zat het gewoon prima in elkaar. Misschien worden wij wel gewoon oud…


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1386 )


Opbouwtijd: 0.0292 sec, 0.0056 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 979,264B