X-Qlusive - Legends

Tom Van Tongerloo & Nick Storms, dinsdag 07 oktober 2014, 21:39 uurMet de aankondiging van de 25ste editie van X-Qlusive afgelopen zomer, waren de verwachtingen hooggespannen voor wat Q-Dance in petto had op deze legendarische avond. De eerste editie dateert van 2002 en ging van start met een heus Italiaans feestje. Gevolgd door de eerste X-Qlusive Solo waarbij niemand minder dan Dana de eer kreeg om deze af te trappen. Verder mogen we de Hollandse edities zeker niet vergeten. Een waslijst die ondertussen reeds 25 edities lang is. Reden genoeg om een stevig feest te vieren. Afgelopen zaterdag was het zover: de jubileumeditie van X-Qlusive Legends met de beste hardstyle van de afgelopen jaren in de thuisbasis Heineken Music Hall.
Zoals we van Q-Dance gewend zijn, werd de avond geopend in stijl. Alle Legends werden voorgesteld en kwamen samen op het hoofdpodium (Blackbox) om er een topfeest van te maken. MC Villain en MC DV8 namen het over en op de beats van One Blade werd de avond ingeleid met indoor vuurwerk. Na de intro mocht Dana nog even doordraaien alvorens Luna de dj booth betrad. Deze laatste is een X-Qlusive Legend van de beginjaren, namelijk sinds 2004. Wat begon met hardere trance nummers van vroeger, ging al snel over in oldschool van de bovenste plank. Yerba Diabolika, Don’t Get Back en Scream passeerden vlot de revue. Het nummer waarop iedereen volledig uit z’n dak ging was ongetwijfeld Colours Of The Harder Styles (Defqon.1 2006 Anthem) van Showtek.


Rond middernacht was het tijd voor de hoofdact van de avond, namelijk X-Qlusive Legends. De Legends kozen hier afzonderlijk één nummer om gedurende deze act te draaien. Dana kwam op de proppen met Seit Ihr Bereit, waarna Luna Bring that Shit Back One More Time draaide. The Prophet bracht dan weer een hulde aan Deepack met hun collab Stampuhh, die tot ieders grote verbazing nog geen X-Qlusive gehad hebben. Een track die iedereen overduidelijk kon hebben. Verder volgden de topper Pillzz van Zany, de meezinger Voices van Technoboy, de hit Sacrifice van Headhunterz en de titel van hun debuutalbum Music Made Addict van D-Block & S-te-Fan. Nog een titelalbum vonden we bij Noisecontrollers met E=nc², om daarna af te sluiten met Soundstorm van Wildstylez.
De heren van D-Block & S-te-Fan genoten in 2011 van alle aandacht tijdens hun X-Qlusive. Bij het startschot van hun set luidden de woorden Rockin’ Ur Mind. Het dj-duo heeft de afgelopen jaren een heel repertoire van platen gebracht en het was bij deze de ideale gelegenheid om deze weer boven te halen. Ze hebben veel meezingers in hun platencollectie, wat hun set de nodige boost gaf. Zo hoorden we The Sound of the Thunder, Part of the Hard, Kingdom, Evolutionz en Keep it Coming. Daarnaast hebben de heren ook reeds enkele anthems mogen produceren. De anthem van Qlimax 2009 mocht dan ook niet ontbreken, The Nature of Our Mind


Net voor de set van Wildstylez had Q-Dance nog een verrassing in petto voor haar fans. Wat maandenlang één van de meest besproken topics op internetfora was en waar iedereen alleen maar van kon van dromen, werd werkelijkheid. De heren van Showtek, Legends sinds X-Qlusive 2008, daagden op achter de dj booth. Met hun monster hit FTS bliezen ze het dak eraf. Dit was ongetwijfeld het hoogtepunt van de avond met de meest uitbundige sfeer onder het publiek. Sjoerd en Wouter maakten van de gelegenheid gebruik om het publiek te bedanken. Zonder hen waren ze nooit geworden wat ze nu zijn, toptalenten in de muzikale wereld.
Met Wildstylez waren we aan de derde Legend artiest van de avond gekomen. Vorig jaar stond hij nog op de affiche met zijn eigen X-Qlusive, waar hij als eerste hardstyle artiest een gouden plaat ontving voor zijn nummer Year of Summer. Heden behoort hij tot de X-Qlusive Legends. Hij staat bekend om zijn euforische sound en dat was ook te horen tijdens zijn set. Melodische nummers als I See Stars, A Complex Situation en Timeless. Daarnaast werd er even nieuw leven geblazen in Project One, een samenwerking van Wildstylez en Headhunterz, met de tracks Numbers en Life Beyond Earth. Een overheerlijke mash up van Just as Easy en Attack Again bracht beide nummers knap onder de aandacht. En last but not least was er een hulde aan Brennan Heart met zijn hit Lose My Mind. Deze laatste was jammer genoeg de enige Legend die we misten in het rijtje. Brennan Heart heeft dit jaar zijn X-Qlusive gevierd, maar moest wegens gezondheidsredenen al zijn optredens in september en oktober cancelen.


Even terug van weggeweest was Headhunterz. In 2010 stond zijn X-Qlusive op de agenda van Q-Dance. Vele fans waren blij hem hier terug aan het werk te zien, nadat hij begin dit jaar uit de hardstyle scène gestapt was. Hij liet hiermee een rijkelijk gevulde carrière achter zich, met een bekroning als de beste hardstyle artiest allertijden in de DJ Mag Top 100. Zijn performance bevatte veel eigen werk, maar deze jongen is ook niet vies van edits en mash ups. Van deze laatste zijn Psychedelic Dragonborn en Megasound Digiwave een goed voorbeeld. Verderop enkele geproduceerde anthems, Scrap Attack (Official Defqon.1 2009 Anthem) en The Power Of The Mind (Official Qlimax 2007 Anthem). Om af te sluiten koos hij voor het gepaste nummer Now Is The Time.
Als Legend zijnde sinds 2012 staat Noisecontrollers er tegenwoordig alleen voor. Een jaar na hun X-Qlusive besliste Arjen Terpstra een andere muzikale weg in te slaan. Bas Oskam daarentegen was vastberaden en ging alleen verder met Noisecontrollers. Hij opende zijn set met de topper So High. De toon was meteen gezet en wat hierna volgde was pure nostalgie. Venom, Shreek, Pillars, Feel So Good, Attack Again, Gimme Love en nog veel meer, passeerden allen de revue. Een toch wat emotioneel moment kwam er bij zijn bedankwoord halverwege zijn set, waarbij hij aanhaalde dat hij Arjen op zulke momenten toch enorm mist. Het nummer Live the Moment had een speciale betekenis in zijn carrière en werd dan ook op een gepast moment gedraaid. “True words from a Legend”, voegde MC Villain er nog aan toe. Gezien er voor bijna alle evenementen en festivals een anthem wordt gemaakt, heeft ook Noisecontrollers er een aantal op z’n palmares staan. Denk hierbij maar aan Summer In The City (Decibel Outdoor 2010 Anthem), Ctrl.Alt.Delete (Official In Qontrol 2009 Anthem) en Unite (Official Defqon.1 2011 Anthem).


De Italiaanse Technoboy stond in 2009 zowel in Nederland als in Australië met een solo X-Qlusive. Hij was tevens de allereerste Legend die een performance op X-Qlusive neergezet heeft, namelijk X-Qlusive Italy in 2002. Deze ‘King of Hardstyle’ bracht niet alleen eigen werk (Ti Sento), maar kwam ook op de proppen met tracks van Builder, remixen van 2 Best Enemies en Max Enforcer. Naar het einde van zijn set werd een tweede Legend toegevoegd on stage, zijn partner in crime en maatje Tuneboy. Samen gaan ze onder de naam TNT en sloten deze set waardig af.
Na de Italiaanse madness, volgde de aankondiging van de nieuwe X-Qlusive editie 2015. Niemand minder dan Frontliner kreeg de eer om volgend jaar zijn X-Qlusive te houden. Vandaar dat hij op deze Legends avond uiteraard niet mocht ontbreken. Hij ging van start met Discorecord en eindigde met zijn bekendste track Outside Spacer. Daartussen kwam het anthem van Defqon.1 2013 (Weekend Warriors) en Halos voorbij.


Eén van de godfathers van de hardstyle is Zany. Hij is al een Legend sinds 2007. Hij was tevens de eerste artiest die twee eigen X-Qlusives had, namelijk in Nederland en in België. Zijn X-Qlusive was als een trofee voor alle dingen die hij door de jaren bereikt heeft. Nothing Else Matters stond aan het begin van zijn tracklist. Gevolgd door de nieuwere remix van Octavius Augustus. Samen met Zany, was ook Pavo aanwezig op het strak gedecoreerde podium. Hits die in de tijd van zijn X-Qlusive (2005) hoog stonden aangeprezen, bracht hij graag van onder de aandacht. Blow The Speakers, Smack My Derb en Pounding Senses om er enkele op te noemen. Het nummer Wilde Gullie Bas gaf net dat ietsje extra aan hun set.
Als laatste Legend van de avond, en waarschijnlijk de minst jonge van het hele Legends gezelschap, kon The Prophet in 2006 genieten van zijn avond in de spotlights tijdens zijn X-Qlusive. Ondanks zijn jarenlange ervaring, deed het toch iets met hem. Aan het begin van zijn set stonden de alom bekende tracks Shizzle My Dizzle en Cocaine MF van Duro. Naarmate zijn set vorderde, volgde er meer early hardcore waardoor het aantal bpm’s steeg. Afsluiten deed hij met Wake Up.


In de tweede zaal (Beatbox) stonden sommige artiesten dubbel geboekt. Zo vonden we Pavo, Luna en Zany hier nogmaals achter de dj booth, die voorzien was van een enorm groot logo van X-Qlusive Legends. Ook de enige vrouwelijke dj, maar zeker niet de minste, liet hier haar tracks door de speakers knallen. Dana was de eerste artiest die een solo X-Qlusive (2003) gekregen heeft. Ze was tevens de enige vrouwelijke hardstyle artiest destijds, waardoor ze de naam Queen of Hardstyle met zich meekreeg. Het ging er de hele avond stevig aan toe in de Beatbox. Je zag dat zowel het publiek als de dj’s er enorm van genoten.
Aan alle sprookjes komt een einde en zo ook aan deze geweldige en legendarische avond. Met z’n vijfduizend waren ze en allen keerden ze met een meer dan voldaan gevoel naar huis. Wat vooraf aangekondigd was, kan enkel beaamd worden. Het was méér dan een legendarische avond, die ongetwijfeld in de geschiedenisboeken van Q-Dance gaat als één van de beste evenementen allertijden. Wij kijken alvast graag uit naar opnieuw 25 edities van X-Qlusive!


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1389 )


Opbouwtijd: 0.0397 sec, 0.0058 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 1,043kB