Qlimax 2014

Tom Van Tongerloo & Nick Storms, zondag 30 november 2014, 21:34 uurHet meest vooraanstaande indoor evenement van het jaar maakte op zaterdag 22 november opnieuw haar opwachting in het Gelredome te Arnhem. Q-Dance organiseerde namelijk opnieuw het topevent Qlimax met als thema The Source Code of Creation. Met een ticketverkoop die in no-time uitverkocht was, konden we stellen dat Qlimax opnieuw op het verlanglijstje stond van menig harddance liefhebber. Duizenden fans zakten namelijk af voor deze unieke beleving van technische en kwalitatieve hoogstandjes. Gepaard met de grootste artiesten en de beste harddance beats, beloofde dit een avond te worden om niet snel te vergeten.
Technoboy en Audiofreq mochten de avond aftrappen en dat deden ze met [i]In My House[i] van Showtek. Een ietwat verrassende opener, maar kijkende naar de gehele set, past deze er perfect in. Zo passeerde er van deze laatste ook onder andere Electronic Stereophonic. Technoboy zelf gooide er zijn remix van 2 Best Enemies - Phases tussen en de set werd verder opgevuld door classics uit de goede oude tijd.


Headhunterz was even terug van weggeweest. Nadat hij begin dit jaar uit de hardstyle scene gestapt was, wist hij toch een plaats te bemachtigen tussen de ijzersterke line-up. Vele fans waren blij hem hier terug aan het werk te zien, al is het een gevoel dubbel. Zoals we van hem gewend zijn, kwam hij met veel eigen werk op de proppen. De meest bekende zijn zonder twijfel Dragonborn, Reunite en Colors. Daarnaast bestond zijn set uit edits die hij speciaal voor Qlimax in elkaar gestoken had. Zo stond zijn recentere nummer Shocker, in samenwerking met W&W, aan het begin van zijn performance en werd deze in een nieuw jasje gestoken ter gelegenheid van Qlimax. Afsluiten deed hij dan weer op een originele wijze met het door hem geproduceerde anthem van Qlimax 2007, namelijk The Power of The Mind. Zijn set werd aardig onthaald door het publiek en kon rekenen op de nodige support. Zo werden zijn nummers luidkeels meegezongen, waar mogelijk.
De jonge Tim van de Stadt, beter bekend als Atmozfears, betrad rond middernacht de dj booth. Dit jonge talent wist de laatste maanden enkele grote gigs aan zijn palmares toe te voegen, waaronder Q-Base, Tomorrowland, Defqon.1 en The Qontinent. Na zaterdag, kon Qlimax aan deze lijst toegevoegd worden, waar Atmozfears een zeer goede indruk achterliet. Hij verraste iedereen met zijn melodieuze set, bestaande uit tracks als Stampuhh!, Just As Easy As Attack Again en Accelerate. De sfeer zat er meteen helemaal in en de avond was nog jong.


De volgende dj in het rijtje van grootmeesters was niemand minder dan Mr. Melodyman, aka Frontliner. Het is de eerste keer dat hij officieel deel uit maakt van de line-up, na de surprise act te zijn geweest twee jaar geleden. Hij was dan ook zeer opgewonden en dat was ook duidelijk te zien tijdens zijn live set. De titel van zijn eerste nummer sprak boekdelen, namelijk Can’t Hold Us. Zijn nummers Halos en Symbols waren de hoogtepunten van zijn set, met de track Voices dat luidkeels meegezongen werd door de aanwezige massa. Verder bestond de opbouw uit minder ‘melodyman’ dan we van hem gewend zijn, maar hij bewaart zijn nieuwe materiaal hoogstwaarschijnlijk nog even tot zijn eigen X-Qlusive in januari.
Het moment was aangebroken waar show en spektakel het gebeuren overnamen en het feest helemaal uit haar voegen barstte. Bij het aantreden van Noisecontrollers, de producer van het anthem, weergalmde het themalied The Source Code of Creation door het Gelredome. Met de mobieltjes in de aanslag werd dit moment vereeuwigd. De sublieme licht–en lasereffecten gingen gepaard met kilo’s indoor vuurwerk. Het nummer, dat met zijn rauwe kantje, de afgeladen zaal kon bekoren, liet alvast een goede indruk achter bij het publiek. Daarnaast bestond zijn set vooral uit eigen materiaal waar hij, speciaal voor Qlimax, een eigen touch aan had gegeven. Zijn bekendste nummers Gimme Love, So High, Feel So Good, Attack Again en Samara passeerden vlot de revue. Met edits van onder andere Apollo en het anthem zelf wist hij te imponeren. Afsluiten deed hij met zijn remix van Rave Review, wat tevens de perfecte overgang was naar wat nog te wachten stond.


Een te lange en duizelingwekkende intro bracht ons bij de rauwere kant van het genre. Zo schoot het aantal BPM’s de lucht in en nam Ran-D ons mee op sleeptouw gedurende zijn optreden. Als één van de grondleggers van het rauwe genre was een knallende set het minste wat we van hem verwachtten en dat kregen we ook. Snoeiharde beats van de eerste tot de laatste minuut. Zo opende hij met Rebel to the Grave en ging hij door op zijn elan met Das Weite Land, een remix van Evolutionz en een ‘Rough Edit’ van Get The Mean. Pounding Senses hadden we eerder op de avond reeds voorgeschoteld gekregen, maar dit kon te pret niet drukken. Een plaat die hier zeker tot zijn recht kwam was Crank It Up van Hard Driver. Ook tracks van Gunz For Hire mochten hier zeker niet ontbreken, zoals A Storms is Coming en Kings of the Underground. Om het geheel compleet te maken, draaide hij een nummer waar iedereen stiekem op gehoopt had, namelijk Seven van E-Force. Het publiek ging helemaal los!
Niet alleen bij de set van Ran-D zat de sfeer er helemaal in, ook bij Crypsis ging iedereen uit zijn dak. Raw hardstyle leeft en Qlimax weet dit als geen ander. De originele Strike mocht de set aftrappen. Heel wat beukwerk later stond Psycho van Frequencerz op het programma, gevolgd door alweer een knaller van Hard Driver. Ditmaal in samenwerking met Radical Redemption met hun track United From the Start. Deze laatste maakt samen met Crypsis en Chain Reaction deel uit van de formatie Minus Militia. Bijgevolg passeerden hiervan dan ook talrijke nummers, met name Reign Supreme en Cracking Your Ribs. Met zijn vele nieuwe tracks, wist Crypsis indruk te maken bij het publiek.


Qua podium setup wist Q-Dance alweer een prachtig staaltje vakmanschap neer te zetten, al bestond er wat twijfel over wat het voorstelde. Er vanuit gaande dat het thema ‘Creation of the Mind’ afgebeeld werd, was een immens hoofd zichtbaar, waarom heen grote cirkels “zweefden”. Daarnaast behoorde een hoofd met een sombrero ook tot de mogelijkheden. ;-) Verder hingen er gigantische beweegbare DNA strings boven het veld, waar zich ook het merendeel van de speciale effecten bevonden (zoals vuurspuwers en vuurwerk). Tot het decor behoorden natuurlijk ook de vele nationaliteiten die afgezakt waren naar Qlimax, of beter gezegd, de vlaggen die ze goed zichtbaar droegen.
The Hard Ending was aangebroken met Endymion, The Viper en als ultieme afsluiter Partyraiser. Als eerste mocht Endymion het aantal BPM’s nog wat de lucht in drijven. De heren wisten maar al te goed waarmee ze bezig waren en ook hier werd het nodige eigen werk naar voren geschoven. Zo hoorden we Antidote, Broken, Coming Undone en Raging in the Dancehall.


Het was voor The Viper de eerste keer dat hij achter de decks van Qlimax stond. Ongeveer het enige grote podium, waar hij nog niet eerder stond. Hij pakte met zijn performance dan ook uit zoals we van hem gewend zijn, lekker hard. Met aan de start, de melodieuze nummers Come As One en het Q-Base 2014 anthem Creatures of the Night. Zijn set kreeg een verrassende wending wanneer de happy hardcore deuntjes Love You More, I’m ready to Fly, Come Take My Hand, Untill It Breaks (remix) en de waardige afsluiter Coming Home door het Gelredome knalden. Doordat er op het veld al grote gaten zichtbaar werden, was er wel voldoende plaats om te stampen voor de hardcore liefhebbers onder ons. Als laatste, maar zeker niet de minste, stond Partyraiser geprogrammeerd. Hardcore van de bovenste plank vormde de afsluiter van deze geweldige avond.
Q-Dance ontvangt van ons voor deze succesvolle editie van Qlimax niets dan lof. Alles was piekfijn geregeld en de show mag - om het zacht uit te drukken - subliem genoemd worden. Wij danken de organisatie voor deze unieke beleving en kijken alvast uit naar wat ze volgend jaar in petto hebben.


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1390 )


Opbouwtijd: 0.0363 sec, 0.0064 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 966,560B