Knock Out! 2015

Florian Sieck & Tom Van Tongerloo, zaterdag 28 maart 2015, 21:47 uurElk jaar organiseert B2S, als één van de grootste hard dance organisaties ter wereld, het alom bekende hardstyle evenement Knock Out! in het Sportpaleis Ahoy te Rotterdam. Dit jaar was de afspraak in de ring vastgelegd op zaterdag 21 maart. Dit was tevens de place to be om je door Phat Beats Only te laten overdonderen door het muzikale geweld tijdens de battles. Welkom op Knock Out! 2015: The Ultimate Battle Night.
Zo’n tienduizend liefhebbers van het genre kwamen bij elkaar om dit negen uur durende spektakel vanaf de eerste rij mee te mogen maken. Dit unieke concept, waarbij zestien dj’s het tegen elkaar opnemen, zorgde voor heel wat opwinding en hilariteit. Zo werd er in de aanloop naar het evenement een heuse pre-battle gehouden op de sociale media. Het is namelijk zo dat op Knock Out! de ene dj een KO uitdeelt aan zijn tegenstander door middel van remixen, edits, remakes en dergelijke van hun tracks. Hun goede onderlinge vriendschap werd even vergeten op deze speciale avond en alle sympathie werd opzij gezet om zo de battle tot een goed einde te brengen.


De deuren naar de battle arena gingen omstreeks 22 uur open voor de opgehitste fans. Het jonge opkomende dj duo Sound Rush kreeg de eer om de zaal op te warmen met hun euforische melodieën. Hun krachtige inleiding zorgde voor de nodige energie boost, die nodig was voor een lange en stevige battle avond. Elke battle ging van start met een intro, waarna de dj uit zijn eigen hoek kwam. Zo werd het idee van een echte boksring nagebootst.
Adrenalize en Atmozfears waren de eerste strijders die de battle booth betraden. Adrenalize heeft de afgelopen jaren zijn stempel weten te drukken in de scene met zijn talent. Zijn mentor was niemand minder dan Headhunterz, die hem in het verleden reeds geprogrammeerd heeft op zijn eigen evenement. Mede hierdoor werd hij ook geboekt op de grotere festivals en zorgde hij voor talrijke releases. Aan de andere kant in de ring bevond zich Atmozfears. Hij heeft reeds een lange weg afgelegd en pronkt op de mainstages van talrijke grote evenementen als Hard Bass, Qlimax en Decibel. Dit waren alvast de ideale omstandigheden voor een spannende battle. Beide artiesten brachten veel nieuw werk naar voren. Denk hierbij aan de nieuwere On The Mark van Atmozfears, maar ook de remix door Adrenalize van het nummer Gold Skies van Sander van Doorn, Martin Garrix en DVBBS. Het was een goede euforische start van de avond, die drie tracks langer duurde wegens de afwezigheid van de volgende artiest, namelijk Coone.


Hoewel de indruk gewekt werd dat er vorig jaar meer bezoekers aanwezig waren, liep de zaal langzaam maar zeker vol. Met de volgende twee grootmeesters zou hier ongetwijfeld verandering in komen. Zowel Coone, als de heren van Psyko Punkz hebben de wereld gezien door hun muziekstijl. Zo is Coone de eigenaar van één van de grootste hardstyle labels, namelijk Dirty Workz en is hij een grote bekende in het genre. De heren van Psyko Punkz hebben afgelopen jaar hun eigen stage mogen hosten op Thrillogy en zijn onmisbaar in de betere line-ups. Beide artiesten hadden reeds ervaring in de Knock Out! ring, wat deze battle extra spannend maakte. Het ging er stevig aan toe, waardoor ze samen de KO-status bereikten. Coone pakte zwaar uit met Diss Boom (Knock Out! Diss 2015), maar ook zijn nieuwe For The World in samenwerking met Dr Rude & K19 kwam voorbij. Psyko Punkz daarentegen koos voor een edit van Global Dedication en tevens van Swag, met als extra toevoeging hun nummer Like A Loco. Een goed gebalanceerde battle waarbij beide heren de nodig aandacht kregen.
De zaal had ondertussen een aardig vol karakter gekregen en de sfeer zat er goed in. Iedereen was klaar voor de volgende kampioensbattle. Voor dit gevecht stonden niemand minder dan de melodyman himself Frontliner en de synthesizer goeroe Max Enforcer paraat. Deze meesters zouden letterlijk en figuurlijk de zaal in vuur en vlam zetten. Frontliner kende in 2013 zijn hoogtepunt met tal van nieuwe tracks en een uniek zomerproject. Het hosten van zijn eigen X-Qlusive was de kers op de taart. Ook Max Enforcer bracht weer knallers uit, waaronder het anthem van Q-Base 2014 en de hit Lost in Paradise. De battle echter was van een ander kaliber. Amper tot geen edits van elkaars tracks, ze stonden bij wijze van spreken als vrienden op het podium. Openen deden ze met hun gezamenlijke track On The Go. Max Enforcer liet het nieuwe anthem van Rebirth Festival knallen en Frontliner de track Bounce. Hierbij viel zijn remix van Hatsune Miku met Senbonzakura wel in de smaak. De battle bleef onbeslist met een perfecte mix tussen de nieuwere releases en de oudere klassiekers.


Hoe later het werd, hoe harder de battles weerklonken. Zo nam Raw hardstyle de bovenhand met de battle tussen Ran-D en Hard Driver. Deze laatste is aan een stevige opmars bezig, waarbij zijn tracks niet aan de hype kunnen ontsnappen. Hard Driver had tevens de eer om het Knock Out! anthem van dit jaar te produceren, genaamd Front Row. Een stevige klepper van formaat. Ran-D is geen onbekende in het genre. Hij behoort zelf tot de top, wat Raw hardstyle betreft. Zijn aanstekelijke melodieën, samen met zijn rauwe kick, zorgen telkens voor pareltjes. Logischerwijze werd deze set afgetrapt met het anthem van Knock Out!. Het publiek ging helemaal uit haar dak. Met een harde start werd hier goed ingezet. De eerste bewerking kwam van Ran-D en was van het nummer Fuck EDM. Verder stonden de alom bekende tracks Bass Drops enRebel To The Grace geprogrammeerd, waarbij het publiek luidkeels mee kon zingen. De ideale overgang naar de volgende battle.
We zaten ongeveer halverwege de avond, maar het einde was zeker nog niet in zicht. Er stonden nog een aantal zwaargewichten geprogrammeerd. De volgende artiesten in lijn waren Digital Punk en Frequencerz. Beiden maken de raw scene onveilig met hun gewelddadige tracks en Digital Punk heeft een populaire maandelijkse podcast, genaamd Unleashed. Frequencerz vierde zijn verjaardag op Knock Out! en kreeg daarbij van het publiek een oorverdovende ‘Happy birthday’-melodie naar zijn hoofd geslingerd. Tijdens hun battle werden er talrijke nummers in een nieuw jasje gestoken, waarbij de Nederlandse taal behartigd werd. Niet voor alle nationaliteiten verstaanbaar, maar het komische deuntje was in veel gevallen voldoende. Maar ook de knallers Unleashed, My God en Hard Bass Junkie moesten eraan geloven. Er werden voor de gelegenheid bordjes gedrukt met een ‘Like’ icoontje voor Frequencerz. Bij het omdraaien van dit bordje, verkreeg Digital Punk het ‘Dislike’ duimpje. Zeer origineel en een leuke toevoeging aan de avond.


Dit brengt ons bij de aankleding van het evenement. B2S heeft er zeker voor gezorgd om het thema duidelijk weer te geven in de zaal. Zo bestond het podium uit een enorme boks riem bestaande uit een metalen frame, omgeven door led tubes. Gezien deze tot halverwege de zaal kwam, was de betrokkenheid groot. Daarnaast konden we genieten van een sublieme licht –en lasershow, aangevuld met speciale effecten als vuurspuwers, CO2-blasts en indoor fireworks.
De heren uit het volgende gevecht hebben geen introductie nodig. Aan de ene kant stond E-Force. Hij zorgde afgelopen jaar voor de nummer één hardstyle hit van het jaar, namelijk Seven, welke hier uiteraard niet kon ontbreken. Hij draaide tevens zijn nieuwe nummer Freakz, maar ook Oldschool Flow. Aan de andere zijde bevond zich Chain Reaction. Als deel van de dj formatie Minus Militia passeerden hiervan vele nummers de revue. Daarnaast hoorden we The Impact of Sin, welke tot stand kwam in samenwerking met Radical Redemption en zijn nieuw materiaal. Een verwoestende set die tot de hardste van de avond gerekend mocht worden.


Er kwam geen einde aan al het rauwe geweld. Het leek wel een bijeenkomst van alle meesters. Daarbij mochten Radical Redemption en B-Front zeker niet ontbreken. Omdat ze allebei zo’n zwaargewicht zijn binnen de scene, was het ongetwijfeld een zware taak om de concurrent te verslaan, met een totale verwoesting on-stage als gevolg. Ook Radical Redemption behoort tot de formatie Minus Militia, waardoor er enkele van hun topproducties door het Sportpaleis knalden. Zijn brutale stijl kon rekenen op veel support onder de massa. Funfair of Madness (Anthem Intents Festival 2015), Don’t Fuck with the Radical en Die Bitch zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Om op hetzelfde niveau te presteren, moest B-Front stevig uit de hoek komen. Met zijn populaire nummers Magic, Fatality en een hoop recente releases is hij alvast in zijn opzet geslaagd. Tot bloedvergieten kwam het net niet, maar deze battle is er zeker eentje om opnieuw te beluisteren.
De final battle was er een tussen Deetox en Warface. Als enige vrouwelijke dj van de avond moest Deetox haar mannetje staan tussen al dit ruige geweld. Een hele opgave, als je zag tegen wie ze het moest opnemen. Warface kwam enkele maanden geleden nog met zijn eerste soloalbum Art of War op de proppen en was niet van plan zich in te houden. Het staat alleszins vast dat beide artiesten nog niet zo lang aan de top meedraaien en hun stempel nog moeten drukken. De Knock Out! battle was hiervoor de ideale gelegenheid. Warface moest het vooral hebben van zijn nieuwe album, maar ook bij zijn track Fuck Deetox gingen de middelvingers vlot de lucht in. Deetox bracht haar nummers Street Movement en Bring the Riot onder de aandacht, maar ook hun collabs Chaos Reign en Erratic genoten van de nodige belangstelling. Naar het einde van hun set toe nam hardcore de bovenhand en zo werd de laatste energie door het publiek eruit gestampt.


Deze negen uur durende battles eindigden jammer genoeg even snel als ze van start waren gegaan. B2S zorgde dit jaar voor een verbluffende editie van Knock Out! met tal van hoogtepunten. Wie de uiteindelijke winnaars werden van de battles laten we in het midden, zodoende kan er nog lang nagepraat worden over deze ultieme avond. Het was in ieder geval meer dan een geslaagde nacht, met dank aan de organisatie en alle dj’s die het beste van zichzelf gegeven hebben. Wij kijken alvast uit naar het battle programma van volgend jaar!


dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1393 )


Opbouwtijd: 0.0363 sec, 0.0052 van dat voor queries. DB queries: 19. Geheugengebruik: 1,040kB