Solar Weekend Festival 2016

Tom, zondag 14 augustus 2016, 11:29 uurSolar... Wie inmiddels nog nooit van de naam van dit festival gehoord heeft, heeft het afgelopen decennium onder een steen gelegen. Een hele dikke steen, zonder een greintje versiering. We hebben het al eerder gezegd; bij Solar draait het niet enkel om de muziek. De creativiteit is net zo belangrijk. En wat was er dit jaar weer veel te beleven... We danken Extrema op onze blote knietjes dat zij in het overweldigende aanbod van festivals in Nederland iets unieks en onderscheidends weten neer te zetten. Keer op keer.
Vrijdagochtend in alle vroegte bereikten wij het festivalterrein. Binnen no-time hadden we op de festivalcamping een geschikt plekje gevonden voor ons tentje. Niet te ver van de WC en douches (maar ook weer niet te dichtbij), niet te ver van de camping stages (maar ook weer niet te dichtbij) en niet te ver van het looppad (maar ook zeker weer niet te dichtbij). Je begrijpt; zo makkelijk is het nog niet om die perfecte plek te vinden. Zeker als er honderden anderen om je heen met precies dezelfde missie rondlopen.


Nadat onze tent stond, was het na een ijskoud (de laatste dat weekend op de camping) welverdiend biertje tijd om de camping en onze medebewoners te gaan verkennen. Binnen een aantal uur was een maagdelijk groene strook gras verandert in een kleurrijk, gezellig en bovenal levendig dorp. Op dat soort momenten weet je dat Solar écht is begonnen en dat je je voor een aantal dagen een Solar inwoner mag wanen.
Tijdens onze verkenningstocht stuitten we op een stukje camping dat was afgezet: de Groener Gras Camping. Bij het kopen van de tickets kon je aangeven of je van plan was je rotzooi op te ruimen, in plaats van het heel middeleeuws achteloos om je heen weg te gooien. En zo ontstond dus een brandschoon stukje camping dit jaar. Eigenlijk is het heel triest dat de Groener Gras Camping maar zo’n klein stukje van de totale camping besloeg. Hopelijk is het volgend jaar precies andersom... en creëert de organisatie naast de normale camping – waar iedereen zijn rotzooi in vuilniszakken gooit – een omheind stukje, getiteld de Beesten Bende Camping. Op weg naar de campingstage kunnen de bezoekers dan een blik werpen in dit dierenverblijf, terwijl ze zachtjes hoofdschuddend terugdenken aan de jaren dat ze zelf nog zo leefden.


Verder dan de Red Bull stage zijn we die avond niet gekomen op de camping, maar dat was ook absoluut niet nodig. Wat een ongelofelijk lekkere preparty sfeer hing er bij deze stage en wat hadden ze bij Red Bull hun zaakjes op orde. Het festival was officieel begonnen!
Jammer genoeg ging de muziek om alweer vrij snel uit, waarna verschillende spontane afters onder de party-tenten ontstonden. Later hoorden we van verschillende mensen dat er nog een silent disco in de grote tent (helemaal achter op de camping) zou zijn, maar niemand had de kracht meer om het daadwerkelijk te gaan controleren.


Vorig jaar september gingen de koppen van het team bij elkaar en werd het thema voor dit jaar bedacht: ArtyFarty. Het thema fungeert als kapstok voor alle creatieve concepten. In het najaar van 2015 kwamen de ideeën binnen gewaaid. Iedereen mocht zijn of haar idee insturen! Begin 2016 werd uit alle inzendingen een selectie gemaakt en dat waren de acts, spellen, podia die tijdens afgelopen weekend aan de bezoeker getoond werden. Wist je dat er jaarlijks zo’n achthonderd creatieven meebouwen aan Solar Weekend?
De eerste uiting van creativiteit op zaterdag, bereikten ons via de festival-krant-bezorger. Terwijl de slaap uit onze ogen wreven, na een veel te korte nacht, lazen we La Gazetta della Solar. En denk nou niet aan een flyertje met daarin de line-up en wat huisregels. Nee, dit is Solar: een krant waar de Spits of Metro U tegen zouden zeggen. Interviews, achtergrondinformatie, tips; alles zat erin! Helaas was de rij bij de douches – ook na het uitlezen van de volledige krant – nog steeds niet afgenomen. En als zelfs bij de mannen continu een rij staat weet je één ding; er zijn te weinig douches. Hopelijk kan hier volgend jaar iets aan gedaan worden. Of meer douches; of misschien een timer? We roepen maar wat. Met zoveel creatieven moet er toch wel iets op dit probleem te verzinnen zijn?


Net zoals vorig jaar was dit jaar de “toren” van het festival wederom achter de House of House. En dit keer was hij gelukkig weer lekker hoog, waardoor je vanaf de top over het hele festivalterrein, inclusief de camping kon uitkijken. Een prachtig gezicht. Eigenlijk was de indeling van het terrein helemaal gelijk aan vorig jaar.
Wel hadden we het idee dat er iets meer variatie was op het eetgebied... Zeker nadat het vorig jaar iets minder leek, juichten we deze uitbreiding van het aanbod van harte toe! Het leek daardoor (?) dit jaar ook alsof je minder lang hoefde te wachten bij het bestellen van eten. Zelfs niet tijdens de spitsuren! Kritische side note: de muntverkooppunten waren rond etenstijd bijna allemaal gesloten (met lange rijen tot gevolg). De crew moest waarschijnlijk ook eten...


FeestDJRuud stond dit jaar de laatste keer op Solar. Hij en Solar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In 2010 stond hij er het eerst, in 2011 zorgden zijn optreden op Solar ervoor dat zijn carrière in een stroomversnelling kwam, in 2013 draaide hij op de mainstage, daarnaast hoste hij tot drie keer toe de campingtent en dit jaar was het dan tijd voor zijn eigen stage. En wat zag deze stage er gruwelijk uit. Als je ooit bij een optreden van FeestDJRuud bent geweest; doe je ogen dicht en denk daar aan. Nu heb je een idee van hoe de stage was opgebouwd; het had nog het meest weg van een kermis kraam, maar dan in plaats van pluche knuffels het welbekende opblaas-spul. Gedurende het weekend werd er steeds meer uit het decor geplukt, wat wel symbolisch was voor FeestDJRuud’s naderende pensioen later dit jaar. Maar FeestDJRuud ging allesbehalve uit als een nachtkaars. Wat een ongelofelijke energie gedurende het hele festival bij deze stage!
Joost van Bellen is ook een naam die onlosmakelijk is verbonden met Extrema. Al sinds jaar en dag gaan deze artiest en organisatie hand in hand met elkaar samen. En dat merk je. Joost host al een aantal jaar zijn eigen stage (Rauw), maar laat ook zien dat hij meer is dan DJ alleen. Hij denkt ook écht mee en zo was dit jaar het ArtyFarty thema naadloos verweven in het decor: alsof je tentoonstelling van Warhol binnen stapte. Niets dan lof voor deze ouwe rot in het vak. Joost van Bellen is Extrema en vice versa.


Na een oerdegelijke, doch ietwat voorspelbare set van Dr. Lektroluv was het op de Main Stage tijd voor een naam die we niet eerder gezien hadden op Solar. The Party Squad verraste vriend en vijand door hun show op de mainstage een lekker old school tintje te geven. Dus geen hedendaagse house van, maar juweeltjes van weleer zoals Wat Wil Je Doen. Het publiek explodeerden toen bleek dat Willie Wartaal, Big 2 en zelfs Spacekees live acte de présence gaven op het podium. Een optreden dat mainstage dubbel en dwars waard was!
Om de creatieve kant van het festival te beschrijven, is haast onmogelijk. Niet alleen zou je denken dat de schrijver van dit stuk een weekend lang zwaar heeft lopen hallucineren, maar het is simpelweg niet in woorden te bevatten. Op Solar is het mogelijk dat je op één dag van een soort van Russische gijzelingssituatie, via een katapult-lancering in een kano naar een Tinder-dagverblijf vliegt, alwaar je een kusje krijgt, om vervolgens in een waterpistolengevecht terecht te komen, dat zijn weerga niet kent. Had ik al gezegd dat het bijna te surrealistisch om te beschrijven? Solar moet je ervaren.


Extrema blijft – dankzij de inzet van de vele honderden creatievelingen – leveren. Solar is een festival als geen ander. De lat ligt hoog, maar jaar op jaar weet de organisatie ‘m op z’n minst even hoog te leggen. Dit moet je een keer ervaren hebben. Als wij een suggestie mogen doen voor je bucketlist; zet Solar dan met stip op nummer 1. Je krijgt er geen spijt van. Dat beloven we.dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.1403 )


Opbouwtijd: 0.0360 sec, 0.0082 van dat voor queries. DB queries: 20. Geheugengebruik: 919,592B