Ambassador
Zondag 11 juli 2004 - Amsterdam ArenA
Tom, vrijdag 16 juli 2004, 01:52 uur
Na de mix van verschillende stromingen muziek op Nederlands jongste festival NJOY, heeft 4N (ID&T), met Ambassador, ook een grootschalig Urban feest op de Nederlandse evenementenagenda geplaatst. Liquid-Motion was uitgenodigd, om ons oordeel te vellen. Is het ID&T weer gelukt om een prachtproduct af te leveren of moeten ze zich alleen richten op waar ze goed in zijn, de Dance scene?

Lees het volledige (foto)verslag van Ambassador voor het antwoord.


Alleen maar op zoek naar de foto's? Kijk dan in het Liquid-Motion Foto Archief.Ambassador begon om 19.00 uur en eindigde om 01.00 uur stipt, maar wie gaat er nu al om 19.00 uur naar een feest? ...en nog erger: wie wil er nu al naar huis om 01.00 uur? Het eerste minpunt zijn dus de zeer rare party-tijden te noemen... Voordat het feest goed en wel begonnen was, was het alweer afgelopen en gingen de lichten aan. Dit deed mij denken aan feestjes op de middelbare school, uit mijn jeugd. :O


Ondanks het feit dat ID&T al een duidelijke soundcheck had kunnen uitvoeren ten tijde van Sensation (en er dus achter gekomen was dat het volume veels te laag stond), was er tot mijn grote spijt helemaal niets aan het geluid verandert, wat neerkwam op hetzelfde doffe geluid als bij Sensation en zeer matige subwoofers. :(


Desondanks was het grote publiek toch toegestroomd. De zwarte kleding met de witte koppies (van de avond ervoor), was nu veelal veruild voor een bonte mix van kleding in combinatie met donkere gelaatskleur. Naar aanleiding van de commercial van Ambassador was dit ook heel goed te begrijpen, aangezien het feest duidelijk werd neergezet als een Urban feest. Ondanks het feit dat Urban volgens 4N véél meer betekent dan alleen maar hiphop & R&B, waren de meeste mensen toch juist voor deze muziekstromingen gekomen... en dat merkte je! Zo gauw de beat iets harder en sneller ging (voor zover de subwoofer dat toeliet dan), haakte het veelal jonge publiek af.


Bij binnenkomst (22.00 uur) draaide Real el Canario. Het publiek ging helemaal uit z'n dak en hij draaide voltreffelijk, zoals je mag verwachten van één van de meest gewilde Urban DJ’s van dit jaar. Hierna was het de beurt aan Benny Benassi. Het publiek begreep hem niet, waardoor de danspasjes nogal inzakte. Na deze totaal misplaatste techno-set, was het de beurt aan DJ Chuckie. Dé held van het moment met een spectaculaire opkomst. Hij gaf het publiek precies waarvoor het gekomen was: een mix van de grootste R&B en hip hop hits, met tussendoor de nodige (pop)classics. Vanwege het experimenteren met allerlei soorten muziekstijlen door elkaar, leek het publiek in de ArenA wel in een voortdurende wave: zo gauw de muziek ietsje afweek van hiphop en R&B stond men stil.


In tegenstelling tot de avond ervoor, werd er veel minder vaak (en heftig) gebruik gemaakt van vuurwerk en special effects. Ook de aankleding van de ArenA viel zwaar tegen. Alle Griekse attributen waren haastig weggehaald (de Sensation stickers werden nog weggekrabd terwijl het publiek al binnen was) en daarvoor in de plaats kwam niets. Helemaal niets. Het hele geheel deed dan ook nogal kaal aan.


Moest je bij Sensation het dubbele tarief neerleggen voor een VIP-ticket, bij Ambassador scheelde het maar €10,-. Dit had dus tot gevolg dat het nogal erg druk was in de verschillende VIP (Deluxe) Area's. Kon je de dag ervoor nog even lekker rustig uitblazen in de VIP ruimtes, nu was daar geen denken aan. Overal waren mensen, maar dit maakte het wel een stuk gezelliger, aangezien een volle VIP-dansvloer uitnodigt tot dansen.

De VIP-ruimte leek als enige een enkele nieuwe attributen te hebben gekregen. Zo waren de "Kamasutra"-wanden van de avond ervoor vervangen door dit soort wanden als hierboven afgebeeld. Dit bracht de sfeer ten goede. Ik vraag me af, waarom ze niet ook in de ArenA zelf enkele attributen konden plaatsen... dat had in ieder geval wel bijgedragen aan de sfeer, die nu nogal killetjes was.


Aangezien, zoals eerder gezegd, de meeste mensen waren gekomen voor Real el Canario & Chucky, maakte de organisatie naar het einde toe een megablunder. 20 Minuten voor het einde van het feest draaide Chucky zijn laatste plaat en iedereen keek elkaar verbaasd aan, toen er groot op alle schermen ROCKERS kwam te staan en zwart-geklede alternatieve mensen het podium met gitaren betraden... Het bleek dat 4N de gelegenheid betnutte om maar eens reclame te gaan maken voor een nieuw festival (Rockers dus). Dit was totaal misplaatst en zoals op de bovenstaande foto te zien is, stroomde het toen ook snel leeg. Met nog 5 minuten op de klok werd er nog wat vuurwerk tegenaan gegooid en dat was dan het einde. Zo'n anti-climax heb ik nog nooit meegemaakt... :(


De gang, die bij Sensation, vooral dienst deed als doorloop tussen de ArenA en de VIP-ruimte werd bij Ambassador massaal gebruikt om te 'networken'. Er was bijna geen doorkomen aan, maar de sfeer was er perfect. Supergezellig, superchill. Het leek bijna wel alsof daar een private party plaats vond tussen twee "Urban"-zalen in.


Wie liepen we wéér tegen het lijf in de Skybox? Regilio Tuur. Volgens mij was hij samen met ondergetekende één van de weinigen die zowel aanwezig waren op Sensation Black (de avond ervoor), als op Ambassador... en dat binnen een tijdsbestek van 12 uur!


Mede gelet op de uiterst wijd verbreide opvatting van 4N over het begrip Urban, denk ik dat feest bij sommige mensen nogal in het verkeerde keelgat is geschoten. Niet alleen had Benny Benassi, met zijn techno-set, beter thuis gehoord op Sensation, maar ook had die hele "reclame-stunt" van Rockers weg kunnen blijven. Het grote minpunt op Ambassador was gewoon het feit dat feest en publiek niet goed (genoeg) op elkaar afgestemd waren.

Het feest is desondanks zeker geslaagd te noemen. De sfeer zat er vooral in de VIP-ruimtes erg goed in en wij hebben persoonlijk nauwelijks incidenten meegemaakt. Wanneer het publiek volgende keer beter wordt voorgelicht (over wat dit feest precies inhoudt), zal er qua muzieksmaak een breder geöriënteerd publiek op afkomen. Dit lijkt me beter voor de algehele sfeer, maar ook voor de DJ, aangezien het me onprettig lijkt om voor een volle ArenA te draaien, terwijl niemand beweegt en elkaar schouderophalend aankijkt.
dit content onderwerp is van Liquid-Motion
( https://liquid-motion.nl/e107_plugins/content/content.php?content.433 )


Opbouwtijd: 0.0308 sec, 0.0068 van dat voor queries. DB queries: 20. Geheugengebruik: 919,008B